Kamis, 19 November 2015

Punca kembung perut, Pencegahan dan Pemulihan Home

Punca kembung perut, Pencegahan dan Pemulihan Home

Kembung perut ialah satu keadaan di mana seseorang mempunyai terlalu banyak gas dalam perut atau usus yang boleh meletakkan dia / beliau dalam keadaan yang sangat memalukan dan tidak selesa. Orang yang mengalami kembung perut merasakan keinginan yang kuat untuk lulus gas berulang kali, dan mungkin mempunyai kembung juga.

Meskipun setiap orang tetapi mempunyai ia melebihi dan kronik, perlu memberi perhatian dan orang yang mengalami ia mesti berjumpa doktor kerana ia boleh membawa kepada banyak masalah lain.

Punca dan pencegahan

Terdapat dua sumber utama gas di dalam perut seseorang atau intestine- menelan gas yang berlebihan dan minyak yang dihasilkan oleh makanan dihadamkan.

1. gas Ditelan secara tidak sengaja semasa aktiviti seperti gula-gula getah, minum minuman berkarbonat, merokok dan menggunakan produk tembakau lain. Kadang-kadang seseorang menelan udara tanpa mengetahui ia kerana kebiasaan.

2. penghadaman yang tidak betul makanan juga mewujudkan gas supaya orang yang berkenaan perlu mengunyah makanan dengan betul dan perlahan-lahan supaya ia boleh mendapatkan dicerna. Juga kita tidak harus berbaring sejurus selepas makan.

Terdapat sesetengah makanan yang harus dielakkan untuk mendapatkan bantuan daripada kembung perut. Serat yang tinggi yang mengandungi makanan membuat gas lebih-lebih lagi seseorang boleh menghadkan penggunaannya kepada barang-barang makanan seperti roti gandum, kacang, kubis, epal, bawang, buah pir aprikot kacang, tarikh prun kismis. Juga pengambilan minuman berkarbonat dan produk tenusu digunakan mesti berkurangan.

Sekarang ada makanan tertentu yang menghalang kembung perut

1. Halia - Mengambil halia dengan jaggery memberikan melegakan dari kembung perut.

2. biji Halba - Mengambil biji halba dalam perut pada waktu pagi dengan air suam menyembuhkan kembung perut.

3. Guava - Mengambil jambu batu mentah selepas mengambil makanan membantu dalam pencernaan makanan.

4. Potato - Jus kentang mentah yang membantu melegakan dari gas.

5. minyak Castor - Campurkan satu sudu minyak jarak susu dan mengambilnya.

6. Asafetida - Ambil asafetida dengan garam hitam dalam secawan air suam dan tambah sedikit serbuk halia kering dan mengambil ia untuk bantuan segera dari gas.

7. Buttermilk - Ambil susu mentega dicampurkan dengan garam hitam dan serbuk pudina kering setiap pagi. Ia adalah ubat yang berkesan untuk kembung perut.

Dan lepas tetapi tidak kurangnya cuba untuk bertenang supaya tahap tekanan anda ke bawah, berjalan-jalan tetap melakukan senaman, jangan cuba untuk makan terlalu banyak, memakai kain yang longgar.

Jika anda menjaga semua perkara ini anda pasti akan dapat mengubati masalah kembung perut anda ke tahap yang besar.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar